studio met met

kunst in het derde rijk
verleiding en afleiding

Met de tentoonstelling Kunst in het derde rijk – Verleiding en afleiding reflecteert Museum Arnhem op de kunst uit de periode van het ‘derde rijk’, 1933-1945.

Hoe ziet deze kunst eruit? Waarom was er tijdens het naziregime, bekend om zijn politieke geweld, oorlog en de Holocaust, zoveel aandacht voor de hedendaagse kunst? Steunden de kunstenaars het regime, steunde het regime de kunstenaars, of beide? 

Voor Museum Arnhem, waarmee we een langdurige samenwerking hebben, hebben we wanden gebouwd die we elke expositie anders kunnen inzetten. Zo’n modulair systeem is op termijn voordeliger en duurzamer. Voor de tentoonstelling Kunst in het Derde Rijk verhogen we die wanden. De kunstwerken zijn namelijk een stuk groter dan het museum gewend is.

Jarle Veldman: ‘Natuurlijk is het ontwerpen van een tentoonstelling met kunst uit het Derde Rijk een uitdaging: hoe ga je zulke kunst tentoonstellen? Ik dacht er aanvankelijk aan om alle schilderijen scheef te hangen, zoals de nazi’s destijds zelf deden met wat zij als ‘Entartete Kunst’ bestempelden.’

In gesprek met het museum hebben we gaandeweg gekozen voor een meer educatieve aanpak, waarbij we de tentoonstelling zien als een soort archief. In de eerste zalen plaatsen we ze boven een lambrisering. De bezoeker wordt daardoor straks gedwongen omhoog te kijken. We laten zien: zo werd deze kunst destijds verheerlijkt. In de laatste zalen presenteren we de werken op de gebruikelijke ooghoogte, om de tentoonstelling zo geleidelijk naar het heden te brengen.

Door het historische tentoonstellingsontwerp deels na te bootsen laten we zien hoe een schilderij, zonder dat je het meteen doorhebt, propaganda kan zijn.

In opdracht van
Museum Arnhem 

Ontwerp en realisatie:
Studio Met Met en Jarle official

Curator:
Jelle Bouwhuis & Almar Seinen

Conservator in opleiding:
Emma Buijs

Grafisch ontwerp:
Dana Dijkgraaf

Fotografie:
Eva Broekema