studio met met

In verband met het uitlopen van de renovatie van Museum Arnhem is de monumentale Walburgiskerk getransformeerd tot een tijdelijke expositieruimte voor hedendaagse kunst en ontwerp. In samenwerking met Kraft Architecten hebben wij een inrichting voor de kerk ontworpen die duidelijk de nieuwe functie laat zien, maar vooral ook de kwaliteiten van het gotische interieur in tact laat.

De Kerk, tijdelijke presentatieplek voor actuele kunst Op dit moment is Museum Arnhem vanwege uitbreiding en vernieuwing gesloten. Het museum heeft in de Walburgiskerk een tijdelijke presentatieplek gevonden. 'De Kerk' richt zich op actuele kunst en design. Naast tentoonstellingen zullen er ook regelmatig discussieavonden, lezingen, concerten en performances plaatsvinden.

Fotografie door Eva Broekema

De Walburgiskerk is een rijksmonument en het museum is een tijdelijke gebruiker. Daarom zijn alle ingrepen zo ontworpen en uitgevoerd dat ze zonder sporen achter te laten kunnen worden verwijderd. Het museum is te gast in de kerk. Dit is met name te zien aan het in het oog springende plafond dat op zes meter hoogte lijkt te zweven. Net als alle andere ingrepen is ook dit plafond zonder enige schroefverbinding of boorgat in de bestaande kerk gerealiseerd. 

Het plafond is volledig door middel van een klemconstructie opgehangen. Aan dit plafond kunnen de voor de telkens wisselende exposities nodige voorzieningen worden gemonteerd en opgehangen. Zo kunnen de werken optimaal worden belicht en kan door middel van verplaatsbare doorschijnende gordijnen een nieuwe ruimtegeleding worden gerealiseerd. Dit geheel is gecomplementeerd met een familie meubels die de expositie ondersteunen zoals de kassabalie, sokkels voor werken en video, garderobe en zitbankjes.