studio met met

Does it do anything for me?

Deze zomer in Design Museum Den Bosch: een greep uit het omvangrijke oeuvre van sieraadontwerper Hans Appenzeller.

Appenzeller (74) is al ruim 54 jaar actief als ontwerper. Hij stond samen met Lous Martin in 1969 aan de wieg van de allereerste sieradengalerie Galerie Sieraad en runt vanaf 1974 zijn eigen winkel en atelier in Amsterdam.

In 1983 opende Appenzeller galeries in New York aan Madison Avenue en West Broadway. Daar hoorde hij een klant vragen ‘does it do anything for me?’. Een opmerking die hem deed realiseren dat de drager en het sieraad een symbiose vormen. Dit jaar neemt Appenzeller afscheid en sluit hij zijn winkel en atelier in Amsterdam.

In 1983 opende Appenzeller galeries in New York aan Madison Avenue en West Broadway. Daar hoorde Hans Appenzeller een klant vragen ‘does it do anything for me?’. Een opmerking die hem deed realiseren dat de drager en het sieraad een symbiose vormen. Dit jaar neemt Appenzeller afscheid en sluit hij zijn winkel en atelier in Amsterdam.

Does it do anything for me? toont een selectie sieraden afkomstig uit de genereuze schenking van 300 werken uit het archief van Appenzeller, aangevuld met stukken uit de collectie van het museum en enkele private bruiklenen. Bijzondere ontwerpen gaan in deze intieme presentatie hand in hand met persoonlijke verhalen en origineel beeld- en archiefmateriaal.

Fotografie:  Elise van den Arend

“Beste allemaal,

Wat een schitterende tentoonstelling hebben jullie gemaakt van mijn werk!

Het was intiem, verfijnd en gewichtloos.

De combinatie met de bewegende beelden maakte de toepassing en het gebruik heel mooi duidelijk.

De kleur was schitterend, de samensmelting van Fontana en Yves Klein in de vitrines was een gouden vondst.

En de stippen, of eigenlijk pixels, verbinden alles op een schitterende manier.

Ik had me geen mooier eind van mijn carrière kunnen wensen!

Ik wens jullie heel veel plezier en succes in de voortzetting van jullie carrière!

Met hartelijke groeten,

Hans Appenzeller. “