studio met met

hans baluschek en carel willink
kunst voor het volk

Met de tentoonstelling Hans Baluschek & Carel Willink – Kunst voor het volk besteedt Museum Arnhem voor het eerst aandacht aan de in Nederland relatief onbekende kunstenaar Hans Baluschek (1870 – 1935). Baluschek is in Duitsland een gevierd Berlijns kunstenaar, die bekend werd om zijn bewogen geëngageerde kunst, zijn socialisme én zijn rol als aanjager van gemeentelijke en landelijke ondersteuningsregelingen voor kunstenaars, honderd jaar geleden. 

Baluschek was ook de leermeester van Carel Willink. Die was tussen 1920 en 1923 student aan Baluscheks internationale kunstschool in Berlijn. Via Willinks kunst introduceert Museum Arnhem werk en leven van Baluschek bij het Nederlandse publiek.

elise photography, museum arnhem, hans baluschek, carel willink

De bestaande modulaire, mobiele museumwanden, gecombineerd met een semitransparante kanaalplaat helpen de bezoeker om zich te verplaatsen in de dynamiek en industrialisatie van de stad Berlijn.

Spannende doorkijkjes, perspectieven en de wisselwerking tussen licht en donker maakten deze vormgeving passend voor de werken van Hans Baluschek & Carel Willink.

In opdracht van
Museum Arnhem

Curator
Jelle Bouwhuis en Evelien Scheltinga

Grafisch ontwerp
Dana Dijkgraaf

Fotografie
Eva Broekema & Elise van den Arend